Blog


Inzet drone draagt bij aan veiligheid zwemmers én strandwachten

Geschreven door 

Dat is de belangrijkste conclusie die de Strandexploitatie Veere trekt uit de proef van maandag 5 oktober. Hoewel de technologie en de wet- en regelgeving zeker nog verder ontwikkeld moeten worden, bleek uit de proef dat een drone de technische mogelijkheden heeft om bij te dragen aan grotere veiligheid op de stranden.

Er werden op het strand van Domburg op 5 oktober uiteindelijk vier scenario’s getest: het begeleiden van een in problemen geraakte zwemmer met en zonder drone, het met een drone lokaliseren van een zoekgeraakt kind op het strand, en het droppen van een reddingsboei.

Scenario 1 en 2: Proef zwemmer in nood
In de proef raakte een zwemmer in de problemen op een aanzienlijke afstand van de strandpost. In het eerste scenario ging een strandwacht over het strand rennend en zwemmend met een rescueboard naar de zwemmer toe. De strandwacht begeleidde de zwemmer vervolgens naar het strand. In het tweede scenario ging een drone, aangestuurd vanuit de strandpost, naar de zwemmer. De drone had geluidsapparatuur via welke vanaf de strandpost aanwijzingen werden gegeven aan de zwemmer zodat hij op eigen kracht terug naar het strand kon zwemmen. De drone had geen rescueboard mee. Uit de proef bleek dat de drone een minuut sneller bij de zwemmer is dan de strandwacht (1:57 minuten versus 2:54). Maar vanaf het moment dat beiden bij de zwemmer zijn, heeft de strandwacht met rescueboard de zwemmer het snelste in veiligheid. Dit lijkt vooral te komen doordat de zwemmer in dat geval gebruik kan maken van het rescueboard.

Conclusie: door inzet van een drone kan een zwemmer dus sneller gerustgesteld worden en aanwijzingen krijgen. Zou de drone ook een reddingsboei bij de zwemmer kunnen droppen, dan is de verwachting dat de zwemmer even snel, als bij begeleiding door een strandwacht, in veiligheid is.

Scenario 3: Proef zoeken naar kind op strand
Er is gekeken of een drone vanaf het water een zoekgeraakt kind op het strand kan lokaliseren. De camera onder de drone zag het kind op het strand inderdaad, maar het beeld was niet heel scherp. Ter vergelijking is met de drone ook boven het strand gevlogen, het kind was toen veel scherper in beeld. Maar voor de veiligheid van andere badgasten, kan een drone (nu) niet boven het strand vliegen. Conclusie: inzetten van een drone kan helpen bij het zoeken naar een kind, maar dan moet de camera kwalitatief goed scherp beeld kunnen geven. Zeker op een drukke zomerdag kan een drone een goed overzichtsbeeld geven dat, in combinatie met traditionele zoekmethoden, zou kunnen leiden tot het sneller terugvinden van een kind. Scenario 4: droppen reddingsboei in het water bij zwemmer De drone heeft geprobeerd een reddingsboei te droppen bij de in problemen geraakte zwemmer uit scenario 1 en 2. Hoewel de reddingsboei inderdaad in het water gedropt werd, gebeurde dit niet heel nauwkeurig.

Conclusie: met de juiste techniek en precisie zal het mogelijk zijn om een reddingsboei in de buurt van een zwemmer te droppen.

En nu verder
De Stichting Strandexploitatie Veere wilde enerzijds kijken of inzetten van drones op het strand en boven zee technisch kan en anderzijds of die inzet bijdraagt aan de veiligheid van badgasten en strandwachten. Antwoord op beide vragen is: ja. Maar dat wil niet zeggen dat er vanaf volgend seizoen drones ingezet zullen worden op de stranden van Veere. Daarvoor is het nog te vroeg. Er moet nog een hele ontwikkeling in technologie en wet- en regelgeving plaatsvinden, en nog veel meer proeven. Ook is er nog veel werk te doen op het gebied van de maatschappelijke acceptatie van drones in het gewone leven. De kennis die nu is opgedaan zal door de Strandexploitatie Veere en het Kenniscentrum Drones gedeeld worden. Zo kunnen andere instanties in Nederland (bijvoorbeeld voorbereiders van wetgeving, hulpverleners, drone-technologen, vergunningverleners, opleiders, etc.) die kennis gebruiken om weer een volgende stap te zetten richting het daadwerkelijk inzetten van drones voor de veiligheid.

Niels

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.