Blog


Een vliegbrevet voor je drone: nodig of niet?

Laatst aangepast op vrijdag, 03 februari 2017 11:29
Geschreven door 

Waar mag je wel en niet vliegen? Hoe zijn de regels anders tussen professionals en amateurs? Waarom kan ik wel een drone kopen maar er niet mee vliegen? Wij geven je meer duidelijkheid.

Iedereen mag een drone kopen. Maar het moment dat je hem wilt laten vliegen komen er opeens veel regels bij. Echt makkelijk is het ook niet om uit te leggen, maar we gaan ons best doen.

Per 1 juli 2016 is het makkelijker geworden om commercieel met drones tot 4 kg te vliegen. Op het moment dat je geld wilt verdienen met je drone heb je een ontheffing of vergunning nodig. Een van de opties is de ROC-Light ontheffing. Dit is te vergelijken met een rijbewijs halen. Je moet een theorie- en praktijk-examen afleggen om aan te kunnen tonen dat je goed met een drone kan omgaan. Het is ook mogelijk om een cursus te volgen hiervoor. 

ROC Light kosten

Echter hoeft niet iedereen commercieel om te gaan met drones, sommigen willen het als hobby doen. Zolang de beelden niet worden verkocht zijn de regels over het algemeen wat soepeler. Een vergunning is niet nodig, maar je moet je wel houden aan de regels van de rijksoverheid. Hierbij wat basisregels:

  • Niet hoger vliegen dan 120m boven de grond of het water.
  • je moet voorrang verlenen aan alle andere luchtvaartuigen.
  • je moet op veilige afstand blijven van mensen en gebouwen.
  • je moet de drone altijd kunnen zien.
  • je mag pas vliegen als de zon op is en voor deze weer onder gaat. 

Deze regels zijn meetbaar voor jezelf of je ze uitvoert. Verder moet je vooral wegblijven bij plekken met een permanent vliegverbod, zoals grote evenementen en koninklijke paleisen. Op en rondom vliegvelden zijn in bijzondere gevallen toegestaan met een toezichthouder die meekijkt met wat je doet. Dit vooral zodat hij kan doorgeven wanneer er een vliegtuig aankomt en je dus uit te weg moet gaan. 

Hierbovenstaand zijn de regels voor waar je mag vliegen. Als je ook opnames gaat maken zijn er nog meer regels. Het belangrijkste hiervan is dat je geen mensen herkenbaar in beeld brengt die daar geen toestemming voor hebben gegeven. Houd je aan de privacywetgeving.

Ook niet onbelangrijk om te vergeten is een verzekering. Breng je schade of verwonding aan met een drone dan ben jij verantwoordelijk. Check je WA-verzekering of deze zo' n geval dekt, maar weet dat niet elke WA-verzekering dit doet. 

Houd je je niet aan de regels dan riskeer je een boete. Dit kan een geldboete zijn, maar de drone kan ook in beslag genomen worden. Als je vaker de fout in gaat riskeer je zelfs een gevangenisstraf. 

Een groot deel van het vliegen met een drone is je gezonde verstand gebruiken. Je kan zelf ook wel bedenken dat door de Kalverstraat vliegen geen goed idee is. Voor je van plan bent om te gaan vliegen of filmen, check de informatie op de site van de rijksoverheid. En als je naar het buitenland gaat check hoe de regels in dat land zitten. Elk land is daar verschillend in.

Succes!

Bron: drone-nieuws.nl

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.