Blog


Medicijn drone in Rwanda

Laatst aangepast op vrijdag, 08 april 2016 14:05
Geschreven door  Niels Voorn

In Rwanda, Afrika, gaan drones ingezet worden voor het vervoeren van medicijnen, bloed en medische apparatuur. Het zal vooral gaan om transport naar gezondheidscentra op het platteland. Voor een goed verloop van de dronevluchten is het zelfs de bedoeling extra luchthavens aan te leggen.

In Rwanda zijn er weinig tot slechte wegen. Hierdoor zijn diverse gezondheidscentra op het platteland moeilijk bereikbaar per auto of motor. Wat als gevolg heeft dat bloed, medicijnen en medische apparatuur die ter plaatse nodig zijn, soms niet geleverd kunnen worden of te laat aankomen. Hier moet een speciale drone verandering in gaan brengen. Dit is sneller, veiliger en vele male goedkoper.

image

In Rwanda hebben ze al langer het idee om drones in te gaan zetten. Er is namelijk al een ontwerp gemaakt voor de allereerste drone luchthaven ter wereld. Echter is er nu zekerheid; de overheid heeft een overeenkomst gesloten met Zipline Inc., een Amerikaans robotics bedrijf. In de eerste fase worden 3 kleinere luchthavens gebouwd, zogeheten droneports. Deze worden gerealiseerd in het centraal gelegen district Muhanga.

Het inzetten van drones is onderdeel van een veel groter plan van de Rwandese overheid. Het Smart Rwanda Master Plan 2020, wat recentelijk is aangenomen door de regering, richt zich op een veel groter geheel, waarin technologie centraal staat. Zipline was onder de indruk van de toekomstvisie van het land, zo stelt Keller Rinaudo, CEO van Zipline. Het bedrijf is daarom ook trots op de samenwerking. Voor verdere financiële ondersteuning van het project, heeft Rwanda een overeenkomst gesloten met Redline Foundation uit Zwitserland.

image