Blog


Amerikanen vragen om steun voor Micro Drone Classificatie

Laatst aangepast op maandag, 28 maart 2016 22:45
Geschreven door  Niels Voorn

Een organisatie die vrijwillige dronepiloten coördineert om lokale hulpverleners te helpen, in Amerika, vraagt om steun voor de Micro Drone Klassen. Deze aanpassing van de wet moet het makkelijker maken om legaal gebruik te maken van drones bij bijvoorbeeld reddingsacties.

Dronepiloten in de Verenigde Staten kunnen zich vrijwillig aansluiten bij Air Bears, een organisatie die hulpverleners kunnen inschakelen wanneer ze de hulp van drones kunnen gebruiken. Bij een verzoek om hulp neemt Air Bears contact op met vrijwilligers in de buurt met de vraag om assistentie. Sinds de oprichting van Air Bears, zo’n 16 maanden geleden, hebben deze vrijwillige dronepiloten meegeholpen aan de redding van meerdere vermiste personen.

image

Ook in Amerika heb je uiteraard te maken met regels. De FAA, de Amerikaanse luchtvaartorganisatie, stelt bepaalde eisen aan de inzet van vrijwilligers met drones bij reddingsoperaties. Zo zijn deze dronepiloten bijvoorbeeld verplicht speciale toestemming bij de FAA aan te vragen. Dit is geen eenvoudig proces, wat er voor zorgt dat veel potentiële vrijwillige dronepiloten afzien van aanmelding bij Air Bears. De organisatie vraagt nu om steun van het publiek om de wetgeving een uitzondering te laten maken voor relatief kleine drones, ook wel micro drones genoemd die gebruikt worden bij deze operaties.

Het idee is om drones toe te staan die lichter dan 2,2 kg zijn, zonder speciale toestemming van de FAA mogen vliegen. Hierbij worden wel enkele restricties gesteld, waaronder een maximale hoogte, alleen vliegen bij daglicht en een maximale windsnelheid.

DJI, maker van de wel bekende DJI Phantom heeft al eerder gevraagd om een speciale classificatie voor kleinere drones. Volgens DJI is er een onnodig zware administratieve romslomp nodig voor het commercieel gebruik van drones met een relatief laag risico. Ook in Nederland is dit het geval en hier wordt ook gewerkt aan een Mini drone regeling.