Blog


Drones ingezet door Mexicaanse drugskartels

Laatst aangepast op woensdag, 20 april 2016 13:51
Geschreven door  Niels Voorn

Langs de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten worden steeds vaker drones gespot die gebruikt worden door drugs bendes. De drones gaan sneller en nauwkeuriger te werk dan de falcones die voorheen werden ingezet om het gebied in kaart te brengen.

Falcones zijn mensen die in opdracht van de drugskartels de grenspatrouilles in kaart brengen door er langs te rijden. Deze worden echter steeds minder ingezet en drones worden hier steeds meer voor gebruikt. De drones geven realtime informatie en werken veel nauwkeuriger dan de falcones zouden kunnen doen. Als belangrijkste taak speuren ze de zwakke plekken op in de grens, om zo een stuk gemakkelijker flinke ladingen drugs de grens over kunnen krijgen.

Het is erg lastig voor de Amerikanen om de drones tegen te houden. De kleine vliegtuigjes zijn onopvallend en kunnen daarbij ook niet zomaar worden neergehaald wanneer ze wel worden opgemerkt omdat dit verboden is.

image

De opties zijn beperkt. Want wanneer een drone wel boven eigen grondgebied zou vliegen, blijft het nog steeds lastig het apparaat uit de lucht te schieten, de drone is namelijk klein en snel. Al jarenlang wordt nagedacht over een oplossing. Echter is er nog geen goede oplossing gevonden. Ook het tracken en zo neerhalen of terugsturen van de drugs-drones klinkt veelbelovender dan het is, omdat het in de praktijk gewoon erg lastig is. De Amerikanen hopen op een innovatieve oplossing, welke de drones dusdanig kan verstoren vanaf het grensgebied, dat ze kunnen worden tegengehouden. Maar momenteel lijkt een dergelijke oplossing nog mijlenver van het probleem, omdat het geld en de capaciteit daar simpelweg niet voor beschikbaar is.

Aan de Mexicaanse kant van de grens, bij de kartels en andere criminele organisaties, blijkt wel een oplossing te liggen. Eerder al werd gemeld dat er Amerikaanse drones werden gedwarsboomd door GPS spoofing, een soort cyberaanval die verkeerde GPS coördinaten naar de drone stuurt, waardoor deze van zijn bedoelde route afwijkt. Vooralsnog lijkt het probleem er dus niet makkelijker op te worden.