Blog


Professioneel gebruik maken van kleine drones binnenkort toegestaan

Laatst aangepast op maandag, 14 november 2016 12:35
Geschreven door 

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu meldt dat het voor proffesionals toegankelijker wordt om gebruik te maken van kleine drones. Er hoeven vanaf 1 oktober geen ontheffingen en vergunningen worden aangevragd door professionele gebruikers.

Voorgestelde wijzigingen zullen er voor zorgen dat de regels voor commercieel gebruik en recreatief gebruik van drones onder 4 kilo hetzelfde worden. “Het commercieel gebruik van drones is de afgelopen jaren flink gegroeid en groeit nog steeds. Met de nieuwe regels wil ik meer duidelijkheid en ruimte creëren voor deze innovatieve sector en zorgen dat helder is aan welke veiligheidseisen moet worden voldaan.” Aldus Staatssecretaris Wilma Mansveld.

De huidige situatie levert voor veel professionals veel problemen op, hobbyisten mogen namelijk eerder vliegen dan iemand die voor zijn beroep met een drone vliegt, de professional moet eerst een vergunning aanvragen en een diploma hebben voor hij überhaupt de lucht in kan. Er zijn meerdere voorbeelden van situaties waarbij een hobbyist vrij rond kon vliegen terwijl een professional die er naast stond niet mocht opstijgen.

De nieuwe regels worden de komende maand aan gegadigden gepresenteerd die aan de hand van de inhoud hun mening over de nieuwe regels zullen geven. Mochten de nieuwe regels er komen dan wordt het inzetten van drones onder de 4 kilo simpeler voor commerciële gebruikers. voor hobbyisten met een zwaardere drone die verder willen vliegen gaan zo meteen dezelfde regels gelden als voor professionals, behalve als zij zich op het terrein van een modelviegveld bevinden en lid zijn.

Eén van de nieuwe regels is dat de drone bestuurder een afstand van 50 meter bewaart tussen de drone, gebouwen en/of groepen mensen, momenteel is de afstand die moet worden bewaard voor professionals 150 meter en voor particulieren 300 meter. Uiteraard is de regel, niet boven mensen of bebouwing vliegen, nog steeds van kracht. Daarnaast mag de drone per 1 oktober niet hoger dan 50 meter vliegen en niet verder dan 100 meter van de bestuurder vandaan. Op het moment is dat 150 meter hoog en 300 meter verder weg voor professionals. Bestuurders van drones worden binnenkort dus wel beperkt in de afstanden en hoogtes die ze mogen vliegen. Voor professionele doeleinden moet je nog steeds in het bezit zijn van de papieren om te mogen vliegen voor commercieel doeleinden.

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.